Rapujuhlat


Viime viikonloppuna meillä oli ihanan tunnelmalliset rapujuhlat, joten ajattelinpa kirjoittaa muutaman sanan aiheesta.  Rapukausi alkaa heinäkuun 21. päivänä kello 12.00 ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka joten vielä ehtii hyvin rapujuhlia järjestämään. Juhlahetki on parhaimmillaan kun elo/syyskuun kuutamot lupaavat erityistä lumoa rapukestien lisämausteeksi.

Punainen väri kuuluu rapujuhliin ja somisteita ja rekvisiittaa voidaan käyttää runsaasti juhlatunnelmaa luomaan. Pom pomit ja viirit sopivat täydellisesti myös rapujuhlaan. Koristaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin itse rapujen syöminen, sillä rapujen arvokkaasta hinnasta johtuen niitä ei välttämättä tarjoilla kovin runsaasti, vaan idea on juhla itsessään ja yhdessä oleminen. Kotimaisten ja parhaimmillaan itse ravustettujen punaniekkojen tilalla voi myös käyttää helppoa vaihtoehtoa: ravut kaupan pakastealtaasta, jolloin niiden alkuperämaa on useimmiten Espanja, Turkki tai Kiina. Juomat ja juomalaulut kuuluvat myös perinteikkäisiin rapujuhliin.  

Rapujuhlien perinne ja kuuluisimmat snapsilaulut ovat alkujaan Ruotsista mutta alla olevia, ja monia muita, suomenkielisiä juomalauluja löytyy helposti netistä( lähdettä ei mainittu tekstissä jonka löysin). Tuttuihin säveliin sepitetyt laulut onnistuvat kaikilta. Eikä laulaakaan tarvitse osata, sen verran kekseliäitä ovat olleet snapsilaulujen sepittäjät. Kaikilta sujuva snapsilaulu on tämä: koputetaan pöytään kolme kertaa, lausutaan "sisään" ja juodaan snapsi pois.


Pohjaan siis
tää ensi malja juodahan. 
Pohjaan siis, kyll' lisää tuodahan.
Ensimmäist' ei purra saa, 
koskaan tääl' ei surra saa. 
Pohjaan siis tää malja juodahan.Kaukana hän viipyy (säv. Tuol' on mun kultani)

Kaukana hän viipyy, ei kuulu tulevaksi, 
kurkussamme vasta on ryyppyjä kaksi, 
kolmas olis' vuorossa, 
huokaisemme kuorossa
tule, tule jo! 
Tulenhan mä jo!Näkäräinen (säv. Hämä-hämähäkki) 

Näkä näkäräinen pöytään kiipes' hei
jano oli rankka, näkäräisen vei
Kurkkuun kuivaan kaikki lasin kaas'. 
Näkä näkäräinen pöytää kiipes taas.


 Lapsille tehtiin oma rapupöytä juhlaa varten. Makaronisalaatti ja katkaravut olivat maittavaa juhlaruokaa ja ilta kului nopeasti rapuja ihmetellessä. 


 Lapsiperheen osalta juhla loppui hyvin aikaisin mutta muu juhlaväki jatkoi vielä upeiden tunnelmavalojen loisteessa!Värikkäin alkusyksyn tunnelmin

terv. Nina
Nina/Ninkajuhlat, somisteet